Pokrojenie pomidora na kanapki, sprawienie mięsa na pieczeń, filetowanie ryby, siekanie szczypiorku – to wszystko czynności, które wymagają użycia odpowiednich noży. Różnią się one kształtami, długościami i powierzchnią ostrza. Czym kierować się przy wyborze najlepszych noży na co dzień w domu lub do pracy w gastronomii?
Dlaczego warto mieć dobry komplet noży kuchennych?
Każdy szef kuchni ma swój własny komplet noży, którymi się posługuje w określony sposób, i których nie pozwala używać innym osobom. Dzięki temu są one zawsze ostrzone w ten sam sposób i wolniej się zużywają. W domu także warto zaopatrzyć się w noże, które nie zawodzą wtedy, gdy ich najbardziej potrzeba. Wszystko po to, aby kroić jak najszybciej, i jak najbardziej precyzyjnie. Z pewnością przełoży się to na satysfakcję z gotowania i mnóstwo pochwał od zadowolonych domowników i gości!
Jakie noże warto mieć w domu?
Są noże, które zdecydowanie powinien mieć każdy: nóż do pieczywa, obierak do warzyw, niewielki nóż uniwersalny, idealny na przykład do krojenia pomidorów czy warzyw, a także nóż Santoku – z szerokim ostrzem, pozwalający na sprawne siekanie, ale również krojenie mięs czy innych produktów. Może się przydać również specjalny nóż do mięsa, do filetowania ryb, czy do krojenia serów – z rozwidleniem na czubku i otworami w środku. Te narzędzia to dobry wybór w domach, w których często przyrządza się mięsa, ryby, czy spożywa miękkie i trudne w krojeniu sery. Nóż Victorinox Santoku czarny 17cm to świetna propozycja wśród noży wysokiej klasy, wykonanych z najlepszej stali nierdzewnej, o odpowiednio wyprofilowanym ostrzu i solidnym, wygodnym trzonku.
Opinie o nożach Victorinox – czy warto się nimi sugerować przy zakupach?
Wybierając wyposażenie do kuchni, kupujący często nie wiedzą, po czym poznać, że nóż należy do solidnych, ponieważ nie ma możliwości ich przetestowania. Czasem jedyna opcja to sprawdzenie, jak nóż leży w dłoni – czy jest odpowiednio wyważony, czy nie wyślizguje się z rąk. Dlatego warto zajrzeć do internetu, by tam znaleźć opinie o nożach Victorinox, które uznawane są za jedne z najlepszych z tej półki cenowej, wśród noży polecanych zarówno do domowego użytku, jak i dla profesjonalistów pracujących w gastronomii.
Każdy, kto wystawia opinie na temat tych noży, miał szansę testować je w różnych warunkach – i tak naprawdę wystarczy kilka chwil krojenia, by się przekonać, czy dany nóż był dobrym zakupem. Po kilku dniach można zaobserwować, czy nóż tępi się lub jest niewygodny przy dłuższym użytkowaniu, a miesiące krojenia na co dzień przy jego pomocy to sposób na to, by z całą pewnością przekonać się, że była to dobra inwestycja. Bez względu na to, czy kupuje się komplety noży dobrej marki, czy samodzielnie kompletuje swój zestaw, bardzo starannie dobierając konkretne produkty według swoich potrzeb, należy to zrobić rozsądnie. Dobre noże to absolutna podstawa funkcjonowania każdej kuchni. Im lepszą ich jakość wybierzemy, tym wyższe zadowolenie z codziennego gotowania!