Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na niesamowicie pyszne pierniki z maślanymi lodami z Porto.
Do przygotowania pierników z maślanymi lodami potrzebne nam będą następujące składniki
Na lody maślane z Porto – 1/2 laski wanilii, 205 ml czerwonego wina, 305 ml porto, 52 g cukru, 2 żółtka, 52 g zimnego masła, trochę przyprawy do grzańca;
Na pierniki – słoik (720 ml) wiśni w kompocie, 150 g gotowego miodowego piernika, 200 g posiekanych orzechów laskowych, 100 g rodzynek, 100 g ciemnej kuwertury, 325 g masła (w temperaturze pokojowej), 300 g cukru, 6 jajek (w temperaturze pokojowej), 300 g mąki tortowej, torebka (15 g) proszku do pieczenia, torebka przyprawy do pierników.
Przygotowanie pierników z maślanymi lodami z Porto
Na lody maślane z porto natnijmy wzdłuż laskę wanilii i ostrym nożem wydrążmy miąższ. Czerwone wino i porto wygotujmy w garnku na średnim płomieniu do objętości 200 ml. Przelejmy do metalowej miski, wymieszajmy z miąższem wanilii, cukrem i żółtkami i w gorącej kąpieli wodnej wygotujmy do momentu, aż na grzbiecie łyżki zanurzonej w masie po dmuchnięciu powstaną linie przypominające płatki róży. Wyjmijmy miskę z kąpieli wodnej, dodajmy do jeszcze ciepłej masy zimne masło i przyprawę do grzańca, mieszając. Zostawmy do ostygnięcia. Włóżmy do maszyny do lodów i zamroźmy. Do ponownego użycia przechowujmy w zamrażarce.
Na pierniki osączmy wiśnie na sicie, zachowując sok. Gotowy piernik pokrójmy w kostkę i odstawmy na 2 godziny czasu z orzechami, rodzynkami, wiśniami i 300 ml kompotu z wiśni.
Rozgrzejmy piekarnik: 200 stopni Celsjusz w piekarniku elektrycznym, 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem, gazowy ustawimy na 3.
Więcej interesujących przepisów na przepyszne i zdrowe desery, znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl/.
Kuwerturę z grubsza posiekajmy, roztopmy w metalowej misce w gorącej kąpieli wodnej i nieco przestudźmy. Powoli ubijmy masło z cukrem na puszystą masę, kolejno dodawajmy jajka, nadal ubijając. Potem dodajmy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia i połączmy z kuwerturą. Na koniec wymieszajmy z przyprawą do piernika i odstawionymi na początku składnikami. Przełóżmy ciasto do natłuszczonej wcześniej keksówki (o długości 25 cm). Całość pieczmy na środkowej półce rozgrzanego piekarnika przez około 44-47 minut czasu.
Zakończenie przygotowywania pierników z maślanymi lodami
Następnie zostawmy ciasto do ostygnięcia, wyłóżmy z formy na kuchenną kratkę. Przed podaniem pokrójmy piernik w cienkie kromki i ułóżmy na talerzykach z maślanymi lodami z porto.