Jeśli dysponujesz wolną godziną, możesz przygotować pyszny obiad lub kolację wegetariańską dla całej rodziny. Staraj się zakupić produkty ekologiczne lub wykorzystaj te z własnego ogródka, jeśli posiadasz.
Wege zapiekanka z brokułem – przepis
Dla zdrowia warto zapłacić większe pieniądze lub wysilić się, by wyhodować własne warzywa. A oto przepis:
Składniki na 4 porcje zapiekanki wege z brokułem
- 60 dag marchewki
- 30 dag porów
- 1 brokuł
- 6 dag żółtego sera
- 1 jajko
- ok. 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
- ok. 15 dag śmietany kremówki
- ¼ szklanki mleka
- pęczek szczypiorku i natki pietruszki
- trochę soku z cytryny
- tarta gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Przygotowanie wege zapiekanki
Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, zagotować w osolonej wodzie wraz z różyczkami opłukanego brokuła (czas gotowania ok. 5-6 minut). Następnie warzywa osączyć. Pory, oczyścić, umyć, pokroić w krążki lub półkrążki. Wszystkie trzy warzywa przełożyć do płaskiej żaroodpornej formy. Układać warstwami: najpierw marchewka, potem różyczki brokuła i krążki pora. Połowę gęstej kwaśnej śmietany połączyć z połową kremówki. Następnie dodać do tego mleko i jajko. Wszystkie składniki sosu wymieszać oraz przyprawić gałką, solą i pieprzem. Przygotowaną w ten sposób potrawką polać warzywa.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim potrawę. Następnie wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie zapiekania potrawy, opłukać szczypiorek i natkę pietruszki. Osuszyć je i drobno posiekać. Pozostałą śmietanę wymieszać i podgrzać w rondelku na małym ogniu. Wsypać zieleninę. Potrawkę przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Gotową zapiekankę wyjąć z pieca, podawać na gorąco z sosem.
źródło: filet.pl – przepisy, gotowanie i kulinaria