Zamiast kupować gotowe pasty na kanapki, które mają niewiele wspólnego ze zdrową i jakościową żywnością, naucz się przygotowywać je samodzielnie, co nie jest trudne i nie zajmuje wcale dużo czasu. Przepis podany w tym tekście zrealizujesz w czasie krótszym niż piętnaście minut! A chyba znajdziesz w ciągu dnia ten jeden wolny kwadrans, czyż nie? Dzięki poświęceniu krótkiej chwili pyszna pasta z fasoli już niedługo trafi na twoje kanapki i będzie zadowalać wszystkich pozostałych członków twojej rodziny.
Jak przygotować pastę z fasoli?
Najpierw przygotuj sobie wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebować jednej puszki białej fasoli (może być to zwykła konserwa), odrobiny obranych orzechów włoskich, cytryny, oliwy z oliwek, natki pietruszki i ulubionych przypraw (dobry wybór to czosnek, bazylia, suszone pomidory oraz sól i pieprz). Przejdź od razu do działania. Fasolę przesyp do sitka i przepłucz dokładnie zimną wodą, aby usunąć z niej substancje antyodżywcze, które zaburzyłyby wchłanianie innych witamin i minerałów.
Przełóż ją do wysokiego naczynia i dodaj solidną garść poszatkowanych orzechów włoskich, trzy duże łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę soku wyciśniętego z cytryny oraz dowolne przyprawy. Ten przepis na pastę z fasoli wymaga użycia blendera, gdyż teraz wszystkie podane składniki musisz dokładnie zmiksować. Teoretycznie możesz to też zrobić ręcznie, starając się rozgnieść wszystko widelcem, ale nie będzie to tak efektywne, zwłaszcza że do zmiażdżenia masz też dość twarde orzechy.
Jak wejdziemy na stronę radominfo.pl to możemy zauważyć, że pasta z fasoli właśnie z tego przepisu jest domeną jednej z tamtejszych restauracji. Na pewno więc warto wypróbować ten przepis.
Pamiętaj o tych wskazówkach
Jeżeli twoja pasta okaże się ciut zbyt zbita i gęsta, możesz dodać do niej odrobinkę wody, trochę oliwy albo nawet zalewę z puszki, o ile jeszcze jej nie wylałaś. Na sam koniec ozdób wszystko sporą garścią świeżej natki pietruszki, którą musisz jeszcze poszatkować. Gotowa pasta z fasoli powinna trafić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem możesz używać jej w zupełnie dowolny sposób, jednak najlepiej smakuje ona na świeżym pieczywie posmarowanym zwykłym masłem.