Warzywa są niezbędne w diecie, wiele badań wykazało, że ich codzienne spożywanie przedłuża życie, a niektóre z nich wręcz wskazane dla kobiet ze względu na ich doskonałe właściwości. Nie zapominaj o nich.
Zanim zabierzesz się do lektury, możesz też sprawdzić, jakie przyprawy są najlepsze dla Twojego zdrowia.
Karczoch.
Zawiera: cynaropikrynę i cynarynę, które poprawiają metabolizm tłuszczów.
Wskazania.
Wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza gazy, ułatwia trawienie i chroni wątrobę. Wyciąg z karczocha jest stosowany jako środek wspomagający trawienie lub chroniący wątrobę, który należy przyjmować po spożyciu tłuszczów.
Porcja tygodniowa: 200 g.
Brokuł i kalafior.
Zawierają: beta-karoten, kwercetynę, witaminy C i E.
Wskazania.
Niedokrwistość, choroby zwyrodnieniowe i zapobieganie rakowi piersi. Kapusta ma również udowodnione działanie w zapobieganiu rakowi jelita grubego. Ponadto wysoka zawartość błonnika pomaga regulować powolne trawienie.
Tygodniowa porcja: 350 g.
Szpinak.
Zawiera: kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A, B, C i E.
Wskazania.
Niedokrwistość a ciąża (w celu zapobiegania wadom rozwojowym płodu). Wspomaga trawienie, zapobiegając spowolnionemu trawieniu.
Porcja tygodniowa: 250 g.
Soja.
Zawiera: izoflawony i proteiny. Ze względu na wysoką wartość kaloryczną należy kontrolować jej spożycie.
Wskazania.
Soja zmniejsza objawy menopauzy (zmiany hormonalne, osteoporozę i uderzenia gorąca).
Dzienna porcja: 60 g.
Marchewka.
Zawiera: beta-karoten i witaminę A.
Wskazania.
Włosy, dolegliwości układu krążenia, przedwczesne starzenie się skóry i błon śluzowych oraz zapobieganie niektórym rodzajom nowotworów. Marchew jest pokarmem zawierającym przeciwutleniacze.
Tygodniowa porcja: 100 g.