Potrawy w zajazdach

Podstawą w każdym dobrym zajeździe jest oczywiście karta menu. Potrawy, które się w niej znajdują, są wizytówką każdej porządnej restauracji. Segment Białołęka. Na samym początku otwieramy kartę i jeśli jest zbyt długa, to to zły znak. Jeszcze gorszy, jeżeli na jednej stronie karty mamy w ofercie kartę z produktami z kuchni włoskiej, a z kolei na drugiej, na przykład chińskiej.

Segment Białołęka
http://www.dsm-dewelopment.pl
Nowe domy szeregowe, segmenty i mieszkania.
Osiedle mieszkaniowe na warszawskiej Białołęce.

Źle się wówczas przegląda kartę tego typu, szczególnie jeżeli poszukujemy polskich specjałów. Nie jest również dobrze, jeśli karta jest zbyt okrojona. Może to bowiem świadczyć o zbyt małym doświadczeniu albo tym, że restauracja najzwyczajniej na świecie chce zaoszczędzić na potrawach. Także – w każdą stronę źle. Każdy właściciel powinien zatem dążyć do osiągnięcia równowagi w swojej karcie menu.

Jeśli karta jest zbyt rozległa, to naprawdę ciężko jest uwierzyć w to, że kucharz jest w stanie przygotować każde danie. Szczególnie, jeśli są one z kuchni z różnych zakątków świata. Nie da się bowiem utrzymać wszystkiego na bardzo wysokim poziomie. Możemy się jednak spodziewać czegoś smacznego, jednak na cud nie ma co liczyć.

Dobrze dobrana karta, czyli nie za długa i nie za krótka, daje świadectwo tego, iż dla gospodarzy istotne jest to, aby iść w stronę jakości, a nie ilości. Nie mamy oczywiście żadnej gwarancje, jednak z dużym prawdopodobieństwem możemy liczyć na to, że klika dań zostanie przygotowane w sposób staranny z produktów, które są w stu procentach świeże. Ważne jest również to czy kucharz stawia na lokalne potrawy. Jeśli zatem w restauracji, która znajduje się nad morzem nie ma ryby, to oczywiście jest to dziwna sprawa – wstajemy wówczas i wychodzimy.

Ważnym plusem każdego zajazdu jest również to czy jedzenie zostało przygotowane z produktów sezonowych. Latem można pójść w kierunku jagód, grzybów, a jesienią – pysznie się sprawdzi zupa z dyni.
Dobrą sprawą jest również to czy restauracja posiada swój profil, który świadczyłby jej charakter. Na przykład dania, które są z gęsi albo ryb czy wołowiny. Można tym samym mieć nadzieje, iż na każdą z tych potraw można znaleźć jakiś pomysł, aby były podane naprawdę w smaczny sposób.

Zatem podstawą każdego zajazdu jest dobrze skomponowana karta menu. Tak naprawdę, to ona przyciąga (zaraz po miłej obsłudze) klientów i powodu, że chcą zostać na dłużej. Pamiętajmy, że zawsze dużo lepiej iść w kierunku jakości, a nie ilości. Jeśli skupimy się na zbyt dużej ilości rzeczy, to możemy po prostu źle trafić. Nie będziemy przykuwać uwagi do tego, co jest po prostu istotne. Skutkiem tego staną się niezadowoleni klienci, a nasza renoma na tym bez wątpienia ucierpi. Jeśli chcemy prowadzić dobrze prosperujący zajazd, to znajdźmy przyjazne miejsce, gdzie widok zza oknem powoduje, iż chcemy się zatrzymać na dłużej. Stwórzmy również idealną kartę menu, z pysznymi i lokalnymi potrawami. To są małe kroki, które mogą zagwarantować sukces.